חוק בניית ממד

מה נחשב לממ”ד?

הממ”ד הוא מרחב מוגן דירתי. בניית הממ”ד היא חובה חוקית המוטלת על כל קבלן שבונה בית כאשר יש כללים ברורים ותקנים הקובעים את אופן הבנייה של החדר.

חדר הממ”ד מעניק לנו הגנה בעתות לחימה אך הוא גם חדר שעומד בזכות עצמו ובהחלט יכול לשמש כאחד מחדרי השינה בבית או כל חדר אחר מלבד מטבח או חדר רחצה. 

מהו חוק בניית ממד? 

למעשה חוק בניית ממד הוחל בשנת 1991 כאשר חוק זה מחייב הוספה של ממ”ד לכל מבנה חדש וכן אפשרות בנייה של ממ”ד במבנה ישן שאין בו ממ”ד.         

את הממ”ד מותר לבנות גם מעבר לקו הבניין. אם אתם הולכים על הוספת חדר ממ”ד בבית, חשוב שתדאגו לכך שלא תהיה פגיעה בדירה הן מבחינת אור השמש והן מבחינת האוויר שנכנס לבית. כמו כן חשוב לשמור שהממ”ד לא ייצור פגיעה בעיצוב הכללי של הבית ובעיצוב הפנים שלו.       

בבית שאין בו ממ”ד ניתן באמצעות תהליך קצר יחסית לקבל את תיק רישוי הבנייה. לרוב גם לא תהיה זכות התנגדות לדיירים אחרים לבניית חדר הממ”ד בדירה שם אין עדיין חדר כזה.            

איך השפיע החוק על השוק?

הודות לחוק המחייב בניית ממ”ד, אנחנו נהנים כיום מאפשרויות קלות יותר להרחבת הבית בחדר ממ”ד (שהופך להיות חדר ככל חדרי הבית.) מה שמהווה יתרון לכל מי שרוצה לשפר דיור ולהגדיל את הבית.

תהליך הרישוי הוא הרבה יותר פשוט וקל. נוספו תיקונים רבים לחוק שנועדו למנוע את ההתנגדויות לבניית ממ”דים. כך למשל אין צורך בהסכמה של יותר מ60% מהדיירים. כך גם ההליך כולו ניתן בהליך רישוי מזורז.

אפשר לומר כי בזכות החוק נהנים היום אנשים רבים מתוספת משמעותית לבית שלהם בלי להיתקע עם בירוקרטיה ארוכה ומורטת עצבים.

איך מקבלים היתר לבניית ממ”ד?

למרות שאפשר בקלות לקבל היתר בנייה לחדרי ממ”ד, חשוב לפעול בצורה הנכונה ובהליכים המקובלים. אין היתר בשום אופן לבנות ללא אישורים. 

ישנם חמישה שלבים בדרך לקבלת ההיתר.

  1. שלב ראשון – הגשת בקשה למידע להיתר.  עורך הבקשה יפתח עבורכם את הבקשה ברישוי זמין. הוא יבצע מדידה עדכנית של המגרש ואף יצלם תמונות של המגרש והמבנה. בקשה זו כרוכה בתשלום אגרה על סך 198 ש”ח.
    החלק של וועדת התכנון והבנייה בשלב הזה זהו אישור התנאים ומסירת תיק המידע בתנאים מוסכמים.
  2. שלב שני – פתיחת הבקשה להיתר עורך הבקשה יגיש את הבקשה לצד הוכחת בעלות שלכם ואישור זכויות על השטח. הוועדה תבדוק את הנתונים.
  3. שלב שלישי – בדיקת הבקשה ע”י הוועדה. שלב זה נתון לידיה של הוועדה לתכנון ובניה. היא בוחנת את הבקשה, דנה בה, מעירה הערות ומוסיפה תיקונים.
  4. שלב רביעי – פתיחת בקשה להיתר ובדיקת תנאים מוקדמים. עורך הבקשה ידאג לדוח קונסטרוקטור, לאישור מטעם פיקוד העורף, ישלם את האגרות וההיטלים וימלא אחר דרישות הוועדה הנוספות.
  5. שלב חמישי – הפקת ההיתר וביצוע העבודה בפועל.

למה חשוב שיהיה לנו ממד בבית ?

לחדר ממ”ד בבית מספר יתרונות.

  • החדר מעניק לנו תחושת ביטחון כאשר אנחנו יודעים כי בכל מקרה חירום כמו נפילת טילים או רעידת אדמה, יש לנו את החדר שיעניק לנו הגנה וביטחון.
  • מעבר להגנה בעתות לחימה, מעניק חדר הממ”ד חוזק לכל המבנה כולו היות והוא מחזק במידה משמעותית ממש את כל המבנה. מה שמהווה יתרון במצבים של רעידות אדמה.
  • הממ”ד נחשב כשטח שירות של הבית. מה שאומר שאם יש לכם זכויות בנייה בדירה, תוכלו לנצל אותם מלבד חדר הממ”ד. עם תכנון שייעשה בצורה נכונה וחכמה אתם עשויים להרוויח מכל הכיוונים.

איזה אישורים נצטרך להוצאת היתר לבניית ממד?

דווקא בנושא הזה של הוצאת היתר לבניית חדר ממ”ד יש הרבה אי הבנה ושאלות רבות. חשוב לדעת כי הוצאת ההיתר תלויה בהרבה מאוד גורמים ואין תהליך אחד דומה למשנהו. העלויות אף הן שונות מפרויקט לפרויקט.

מי אחראי על הטיפול בהנפקת האישורים?

יש אנשים שהיו רוצים מאוד לשדרג את הבית בו הם גרים אך הם לא יודעים מהיכן להתחיל ואל מי לפנות לשם כך. יש כאלה שמתייאשים ויורדים מהעניין כבר בשלב הזה שזה בעצם לפני שבכלל קורה משהו בפועל.

עבורם אנחנו מציעים את השירות שמתחיל כבר מהשלב הראשוני הזה של הנפקת האישורים. החברה תיטול על עצמה את כל ההתנהלות שזה כולל בדיקות בשטח על ידי מהנדס, הכנת כל המסמכים,  איסוף חתימות של הדיירים וכל מה שצריך כדי לקדם את האישור המיוחל. מובן שבשלב הבא החברה אף תבצע את העבודה בפועל בצורה הטובה ביותר.

אם אתם יודעים ליזום בעצמכם ויחד עם דיירים נוספים בבניין אתם חושבים על בניית ממד והרחבה של הנכס, אין למעשה כל מניעה לכך שתתארגנו בכוחות עצמכם ותכינו בעצמכם את הבקשה על פי כל הכללים. עם הבקשה אתם תגשו אל ועדת התכנון והבנייה בעירייה אליה אתם שייכים ומשם תתקדמו בכוחות עצמכם גם הלאה.

ברור שיש הבדלים בגישות השונות אך הבחירה לא תמיד נתונה בידיכם. כי רק מי שאכן מסוגל להתעסק עם כל הפרוצדורה יוכל להתמודד בכוחות עצמו מול הרשויות על כל מה שכרוך בכך. אם אתם לא כאלה או שאתם בודדים במערכה ואין אתכם דיירים נוספים שרוצים להרחיב, הטוב ביותר הוא אכן להיעזר באנשי מקצוע שינהלו עבורכם את המערכה.

אולי יעניין אותך: היתר להוספת בריכה | היתר לחריגות בנייה

איך בונים את הממד בפועל

הממ”ד אמור להיות בנוי מבטון מזויין במקשה אחת. הוא חייב להיות אטום מפני חומרים מסוכנים והוא אמור לכלול:

    • דלת הדף – הדלת נועדה לאטום את החדר וכן למנוע חדירת רסיסים.
    • חלון הדף – כנ”ל.
    • נקודות חשמל ותקשורת
  • מערכת אוורור וסינון.

למה לבחור בIPAC לבניית ממד?

אנחנו חברת אייפק מציעים בניית חדרי ממד עם הקפדה על כל כללי התקן כדי שהחדר אכן יוכל למלא את מטרתו. 

אנחנו שמים דגש על עיצוב נעים ונוח לעין כדי שהחדר אכן ישמש אתכם לכל מטרה שתרצו. לחדר מגורים, חדר עבודה או חדר שינה.

מה למדנו בכתבה:

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

חברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה הוקמה על מנת לתת שירות להוצאת היתרי בניה. החברה הוקמה לתת מענה מקצועי מהיר ויעיל לתושבים למימוש והוצאת זכויות הבניה בנכס שבבעלותם.

אנו בחברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה מבינים ויודעים את צורכי הלקוח ומיישמים את הצרכים תוך כדי תכנון מיטבי של הבניה המבוקשת. חשוב לנו לתת מענה אמין בהליך הוצאת ההיתר, לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו, ככל שתלוי בנו, ולתת שירות יוצא דופן ללקוחות.

לינקים שימושיים:

אודות | הצוות שלנו | גוגל | פייסבוק

פגישת יעוץ ואבחון הכוללת בדיקה ראשונית הינה ללא עלות