עבירות בנייה

מהן עבירות בניה ואיך אפשר להימנע מהן?

באופן כללי, עבירות בנייה מתייחסות למכלול רחב של הפרות מסוגים שונים, של חוק התכנון והבנייה. החוק מסדיר את אופי השימושי בקרקע, מתן היתרי בנייה ותכנון עירוני. הפרות בניה כוללות למשל בנייה בלתי מורשית או חריגות מתוכניות בניה שאושרו וניתן להן היתר. על מנת שלא להסתבך עם עבירות בתחום הבניה והפיתוח, חשוב לעבוד באופן מסודר, על סמך היתרים ותוכניות.

קבלת ההיתרים לפני תחילת הבנייה והקפדה על ההנחיות והתקנות, בליווי אדריכלי, מאפשרים פיתוח חוקי, מוסדר כך שלא יתקבלו צווי הריסה או יופעלו סנקציות אחרות. בהמשך המאמר נסביר בפירוט על משמעות חוק התכנון והבניה, אילו עבירות נפוצות על החוק קיימות בישראל, מהם סוגי העונשים שעלולים לחול על מפירי החוק ואיך ניתן לבצע הכשרה של עבירות בניה בדיעבד (קבלת היתר בדיעבד). חברת IPAC לשירותי תכנון ואדריכלות עומדת לשירותכם בכל עניין. 

חוזה התקשרות מול משרד אדריכלות – על מה חשוב לשים לב - אינפוגרפיקה ֿ אייפק

מה אומר חוק התכנון והבניה בישראל?

חוק התכנון והבניה בישראל משמש כמסגרת החוקית הבסיסית, המגדירה את אופי הנהלים של שימוש חוקי בקרקע, מאפייני התכנון הנדרשים ופעולות הבנייה במדינה. 

  • חוק התכנון והבניה מתווה ומגדיר את ההליכים הנדרשים על מנת להוציא היתר בנייה. 
  • החוק עוסק בתחומי האחריות של ועדות התכנון וגם מציין מהם מנגנוני האכיפה שמאפשרים להתמודד עם הפרות החוק. 
  • החוק נועד להבטיח פיתוח מסודר, תוך שמירה על המרחב הציבורי, שמירה נאותה על הסביבה ושמירה על האינטרס הציבורי תוך פיתוח ובניה. כל מי שמבקש לבצע פיתוח ולהתקדם בפרויקט בניה או שיפוץ שכולל הרחבה מסוג כלשהו, צריך להתייחס לאמור בחוק זה. הכרת החוק וייעוץ של אנשי מקצוע, יאפשרו להימנע מהיקלעות למצבים לא נעימים ולסנקציות כספיות ואחרות. 

באותו נושא | חוק בניית מרפסות >>

עבירות נפוצות על חוק התכנון והבניה

ניתן להזכיר כמה הפרות נפוצות של חוק התכנון והבנייה:

  1. בנייה בלתי מורשית, בנייה ללא היתר – בנייה שנעשתה ללא שום קבלת הרשאה וללא הוצאת היתר בניה כחוק. ישנן דוגמאות רבות לעבירות מסוג זה. 
  2. חריגות בניה – הבניה נעשתה לאחר הוצאת היתר כחוק, אולם בוצעו חריגות ביחס להיתר הבניה שניתן. 
  3. בניה על הגג של בניין – בניה של חדר עם יציאה לגג. 
  4. חריגה מהשטח המותר לבנייה – היתר בניה מגדיר מהו גודל השטח שעליו בונים ומהו השטח המקסימלי שניתן לניצול במגרש. החריגה יכולה להיות בצורה של הוספת קומה או בכיסוי שטח גדול יותר של הקרקע. 
  5. פיצול דירה למספר יחידות, שלא על פי היתר. מדובר בשינוי באחוזי הצפיפות וכדי שפעולה כזאת תתבצע כחוק, יש צורך בתיקון של היתר או שינוי תב”ע.  

מהי הענישה בגין עבירות בנייה?

על פי חוק התכנון והבניה ועל פי חוק העונשין, ניתן להטיל כמה וכמה סוגים של סנקציות ועונשים על מפירי החוק בנושא של עבירות בניה. העונשים כוללים מצד אחד סנקציות שנועדו להחזיר את המצב לקדמותו ומצד שני, עונשים כספיים של קנסות ואף מאסר במקרים מסומים. הענישה כוללת למשל:

עבירות נפוצות על חוק התכנון והבניה ipac

  • קבלת צו המורה על הריסה של מבנה או חלק מבנה. 
  • קבלת צו המורה על הפסקת עבודות בניה. 
  • רישום הערות בפנקס המקרקעין המציינות את קיום עבירות הבניה. 
  • הטלת קנסות, לרבות העלאת גובה הקנס באם ישנה התעלמות מצו קודם או שהעבירות ממשיכות לאורך זמן. 
  • מאסר בשל התעלמות מצווי הריסה או הפסקת עבודות. 

חשוב לציין כי הפרת החוק והענישה שבצידה עשויים לחול על מי שביצע או תכנן את העבודות וכן על מי שמשתמש בנכס לאחר מימוש עבירות הבניה. 

ההבדלים בין עבודה אסורה לשימוש אסור

במסגרת חוק התכנון והבניה ישנו אזכור שמגדיר עבודה אסורה לצד עבירות שמוגדרות כשימוש אסור. ההגדרה של עבודה אסורה בחוק מתייחסת לבניה שאמורה להתבצע תחת היתר אך נעשתה ללא היתר או שלא על פי תנאי היתר שניתן. שימוש אסור, לעומת זאת, מתייחס לשימוש במקרקעין כאשר נדרש היתר, אך ללא היתר או שלא על פי תנאי השימוש במקרקעין על פי תוכנית הבניה. 

האם על עבירת בנייה חלה התיישנות?

אין זו הגזמה לומר שעבירות בניה נעשו לנפוצות מאוד, על אף הסנקציות כפי שהצגנו קודם לכן. וועדות הבניה כמו גם הרשויות עצמן מגישות תביעות רבות בעניין והשאלה היא האם ניתן לתבוע בגין חריגות בנייה לאורך זמן וללא התיישנות. 

עורכי דין מסבירים כי חריגות בניה ובניה ללא היתר מוגדרים כעבירות פליליות, אך לא בדרגה הגבוהה ביותר. כלומר הן מוגדרות כעבירה מסוג עוון. מכיוון שכך, שאלת ההתיישנות נוגעת למעשה להתיישנות עבירות מסוג עוון. עבירות מהסוג הזה מתיישנות עם תום 5 שנים ולכן זהו פרק הזמן הסטנדרטי שבו ניתן להגיש תביעה בגין עבירות בניה. יש לציין כי עשויה לעלות טענה של שימוש אסור בנכס שבוצעו בו עבירות בניה, גם לאחר יותר מחמש שנים במידה והנכס ממשיך להיות בשימוש. 

מה לעשות כאשר הוגש נגדי כתב אישום בגין עבירות בנייה?

מכיוון שעבירות בניה נחשבות כאמור לעבירה פלילית, יש להתייחס בכובש ראש לכל כתב אישום המוגש בעניין זה. אחד הדברים הראשונים שמומלץ לעשות הוא לבדוק האם מדובר בפעולה שאמורה לקבל פטור מהיתר. כדאי גם לבדוק האם מדובר בבניה שלו הייתם מגישים בקשה להיתר מראש, הייתם מקבלים אותו בסבירות גבוהה מאוד. 

ניתן להכשיר חריגות בנייה לאחר ביצוען, אך איך מדובר בעניין פשוט וקל. פעולה מסוג זה עשויה להצריך טיפול מול הוועדה המחוזית ולא רק פנייה לוועדה המקומית לבניה. על כל פנים, ברגע שמוגש כתב אישום בגין עבירות בניה, חשוב להיעזר באנשי מקצוע הבקיאים בנושא. משרד אדריכלות בשילוב שמאי מקרקעין ועו”ד לפי הצורך, יוכלו ללמוד את כתב האישום ולהציע מענה בהתאם לנסיבות ולאופי העברות. 

באנר הנעה לפעולה IPAC

איך ניתן להימנע מענישה על עבירות בנייה?

כדי להימנע מענישה בגין עבירות בניה, רצוי לבדוק מוקדם ככל האפשר האם ואיך ניתן “להלבין” את עבירות הבניה. בנושא זה, חשוב להבין שאי ידיעת החוק איננה פוטרת מעונש את מבצעי העבירה או המשתמשים בנכס. עם זאת, ישנם מקרים רבים שבהם ניתן לקבל היתר בגין חריגות בניה שכבר בוצעו בעבר. חשוב לציין שאין צורך לחכות להגשת כתב אישום על מנת לבדוק את האפשרות להוציא היתר בדיעבד. אם אתם סבורים או חוששים שהכנס שלכם מכיל עבירות בניה משנים קודמות, מהרו להתייעץ עם הגורמים המתאימים.  

חשוב להוסיף ולומר שגם בקניית נכס ישנה אפשרות “להסתבך” עם עבירות בניה. אי לכך, שימו לב שלפני רכישת נכס אפשר לבקש לעיין בתיק הבניין (לעיתים הוא מצוי אונליין). דרך טובה לזהות בעיה היא כאשר אין זהות בין שטח הדירה או הבית בפועל, לבין היתר הבניה. משמעות הדבר היא שיתכן שישנן תוספות בנייה שבוצעו ללא היתר כנדרש. 

סיוע המשפטי בהכשרת חריגות בנייה עם חברת IPAC

אם אתם מתמודדים עם כתב אישום, אם קיבלתם צו הריסה או שאתם רוצים להסדיר חריגות בניה מן העבר, תוכלו להיעזר במומחים של חברת IPAC, חברה לשירות הנדסה ואדריכלות מתמחים בהוצאת היתרים, הכנת תוכניות והגשת בקשות להכשרת חריגות בניה בדיעבד. מכיוון שיש להתייחס לכל מקרה לגופו, אתם מוזמנים לפנות על מנת שניכנס לעובי הקורה. הניסיון הרב בתחום וההיכרות עם הרשויות המקומיות ברחבי הארץ מועילים מאוד ללקוחותינו ונשמח לעמוד לשירותכם בהקדם.

מה למדנו בכתבה:

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

חברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה הוקמה על מנת לתת שירות להוצאת היתרי בניה. החברה הוקמה לתת מענה מקצועי מהיר ויעיל לתושבים למימוש והוצאת זכויות הבניה בנכס שבבעלותם.

אנו בחברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה מבינים ויודעים את צורכי הלקוח ומיישמים את הצרכים תוך כדי תכנון מיטבי של הבניה המבוקשת. חשוב לנו לתת מענה אמין בהליך הוצאת ההיתר, לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו, ככל שתלוי בנו, ולתת שירות יוצא דופן ללקוחות.

לינקים שימושיים:

אודות | הצוות שלנו | גוגל | פייסבוק

פגישת יעוץ ואבחון הכוללת בדיקה ראשונית הינה ללא עלות